Column Michel Engbers, directeur Investment Office

Bitcoin en Ethereum:

belegging of een gok?

De laatste weken zijn de zogeheten cryptovaluta steeds meer in het nieuws. Ze worden volgens het blockchain principe via internet verhandeld. De blockchain als systeem, een soort digitaal kasboek zonder een controlerende derde partij zoals een bank of notaris, wordt door veel kenners als veelbelovend gezien. Ik zal niet verder op de techniek van blockchain ingaan. Maar voor mij als directeur van het Investment Office is het wel belangrijk te monitoren of we hier in beleggingsopzicht wat mee moeten of kunnen.

Beleggen in cryptovaluta? Ik nam de proef op de som

Op dit moment is de waarde van alle cryptovaluta samen ongeveer 100 miljard euro, een stevig bedrag. Er zijn inmiddels honderden (!) verschillende valuta verkrijgbaar via het internet. De valuta Bitcoin en Ethereum kennen momenteel de grootste waarde. Ik was altijd vrij sceptisch over deze ‘valuta’. Maar omdat we als Investment Office goed op de hoogte moeten blijven van de nieuwste ontwikkelingen, heb ik zelf een paar cryptovaluta gekocht, namelijk Ethereum, Ripples en Waves. Dat was ongeveer twee maanden geleden en sindsdien is de waarde hiervan alle kanten opgevlogen: van meer dan 100% rendement tot heel kort een verlies van 25% en nu weer een papieren winst van 80%.

Onstabiele munteenheid

Deze bewegingen op zich geven al aan dat deze cryptovaluta in de praktijk door consumenten niet te gebruiken zijn. Ze zijn daarvoor te beweeglijk. Dan zou een nieuwe televisie de ene dag omgerekend 500 euro kosten en een week later 650 euro; dat werkt niet. Belangrijker nog is dat niemand de waarde van deze valuta op wat voor manier dan ook ondersteunt, zoals dat min of meer gebeurt door de centrale banken in de wereld door bijvoorbeeld het aanhouden van goudreserves. Het is echt wat de gek ervoor geeft. Daarbij komt nog dat je er op dit moment bijna niet mee kunt betalen.


Enkele mensen die er heel vroeg bij waren, zijn er heel rijk van geworden. Dat trekt andere mensen aan die erop mee willen liften waardoor de vraag stijgt en de waarde verder toeneemt. Totdat de stemming omslaat en iedereen naar de uitgang rent, vrees ik. Op 21 juni 2017 vond er een crash plaats in Ethereum op één van de platforms waarop Ethereum verhandeld wordt. In enkele seconden ging de koers van 319 USD naar 0,10 USD. De koers herstelde daarna wel snel maar dit is niet vertrouwenwekkend. Sommige van deze valuta zouden wel verder kunnen stijgen door de grote vraag op dit moment, maar kunnen ook in korte tijd met meer dan 95% dalen. Dan staan ze weer op het niveau van een half jaar geleden. Zo beweeglijk is de waarde van een aantal cryptovaluta dus. Misschien worden sommige van deze cryptovaluta in de toekomst steeds verder gereguleerd en beter georganiseerd. Zodat ze ook minder gebruikt kunnen worden om zwart geld wit te wassen. Dan kunnen ze stabieler worden maar voorlopig kan het dus nog alle kanten op.


Kortom, cryptovaluta hebben niets met beleggen of investeren te maken maar meer met gokken. Af en toe krijgen we telefoontjes van klanten met de vraag of we ook in cryptovaluta beleggen. Daar kan ik dus kort over zijn; als Investment Office denken we er niet aan om deze valuta in onze modelportefeuilles op te nemen. Daarvoor vinden wij het veel te risicovol. De gedachte van een soort wereldvaluta is een goede, maar de invulling ervan laat voorlopig nog te wensen over.

Michel Engbers

Directeur Investment Office Nationale‑Nederlanden Bank

11 juli 2017

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.