Column

Veel zorgen en toch stijgende aandelen­koersen

Vrijdag 15 oktober zijn wij bij de Beleggersfair in de Beurs van Berlage voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Beste Online Vermogensbeheerder. Daar zijn wij vanzelfsprekend trots op, dit is een pluim voor al onze collega’s die daaraan hebben bijgedragen.

“Ondanks een aantal zorgen stijgen aandelen­koersen maar door. Hoe kan dat?”


Tijdens de Beleggersfair heb ik een presentatie gegeven over de middellange termijn verwachtingen van het Investment Office van Nationale-Nederlanden Bank. Ik zal die verwachtingen beknopt weergeven.


Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank


Zorgen op de markt

Er zijn een aantal zorgen in de markt op dit moment:

  • Corona: De vaccinatiegraad verschilt wereldwijd heel sterk. Met name in bijvoorbeeld de opkomende landen is de vaccinatiegraad laag. Daardoor zullen deze landen voorlopig nog veel last blijven houden van lockdowns en dergelijke. Maar, de impact op de wereldwijde economie zal waarschijnlijk beperkt blijven, zo is de verwachting. Mede doordat we er helaas steeds meer ervaring mee krijgen.

  • Verstoringen in de productieketens: We zien de laatste tijd bijvoorbeeld dat autofabrieken stil gelegd moeten worden vanwege een tekort aan chips. Ook andere bedrijven melden problemen met de aanvoer van verschillende onderdelen of grondstoffen. De globalisering zorgt ervoor dat de aanvoerketens van veel bedrijven over de wereld verspreid zijn. Die aanvoerketens sluiten allemaal nauw op elkaar aan. Als er dan ergens in die keten een verstoring optreedt (bijvoorbeeld een lockdown in Vietnam), dan hapert de hele keten. Dit probleem zal voorlopig nog wel aanhouden.

  • Sterk gestegen energieprijzen: De laatste tijd is dit veel in het nieuws geweest. Stijgende energieprijzen hebben een forse impact op de koopkracht van consumenten. Ook bedrijven hebben last van de hogere kosten van energie. Wij verwachten dat de hoge energieprijzen nog wel even aan kunnen houden.

  • China: Een aantal projectontwikkelaars in China zit in de problemen. Daarnaast staan er miljoenen appartementen leeg in China, die hoofdzakelijk aangekocht zijn voor de potentiële waardestijging. Dit zijn wel degelijk risico’s, maar wij verwachten dat de Chinese overheid op een gegeven moment in zal grijpen met steun. De vraag is of dat genoeg zal zijn om echte problemen te voorkomen.


Stijgende koersen ondanks zorgen

Maar ondertussen stijgen aandelenkoersen maar door. Hoe kan dat? Daar zijn ook een aantal verklaringen voor:

  • De bedrijfsresultaten: De laatste weken komen de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal van 2021 binnen. Die resultaten zijn gemiddeld genomen nog een stuk beter dan verwacht. Blijkbaar kunnen de bedrijven tot nu toe hun marges op peil houden ondanks de hoge kosten van energie en verstoringen in de aanvoerketens. 

  • De economie: Heel veel indicatoren wijzen erop dat de wereldwijde economie blijft groeien de komende tijd. Dat geeft ook bedrijven de ruimte om hun omzetten te verhogen.

  • De rente: Die stijgt de laatste tijd enigszins, maar is nog steeds erg laag. De rente zal waarschijnlijk voorlopig wel relatief laag blijven. Centrale banken zijn erg terughoudend met het laten oplopen van de rente.


De belangrijkste reden

Maar de belangrijkste reden voor de stijging van de aandelenkoersen is TINA: There Is No Alternative. Er is domweg heel veel geld in de wereld en aandelen zijn relatief aantrekkelijk ten opzichte van de alternatieve investeringsmogelijkheden. Een groot gedeelte van dit geld vindt vervolgens zijn weg naar aandelen.


Wellicht dat we de komende tijd af en toe een correctie gaan zien in de aandelenkoersen vanwege de genoemde zorgen. Maar al met al wij denken dat aandelen voorlopig goed zullen blijven presteren.


Zoals ik al een keer eerder schreef: ‘Bull markets climb a wall of worry’.



Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer
Nationale-Nederlanden Bank


28 oktober 2021