Vooruitzichten aandelenmarkten

De ECB heeft een antwoord op de vertragende economie; ze gaat bij verdere vertraging over tot stimuleringsmaatregelen. Zo kan ze zelfs weer overgaan tot opkoopprogramma's. Maar creëren we dan niet de volgende bubbel? En hoeveel effect heeft een nóg lagere rentestand op de kredietverlening aan bedrijven?


We zien momenteel het gevaar dat de koersen teveel zijn opgelopen in vergelijking met de winstontwikkeling. Daarom handhaven we de keuze om minder risico te nemen door de opname van liquiditeiten.‘De stemming zal de komende periode bepaald worden door de bedrijfscijfers.’

Groei blijft achter

De groei in Europa blijft achter bij de verwachtingen. De gevolgen van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, minder wereldhandel, hebben ook effect op Europa. De export en vooral de industriële productie nemen af en worden onvoldoende opgevangen door de binnenlandse vraag.

Zorgen over Verenigd Koninkrijk en Italië sluimeren

De zorgen over de Brexit en de Italiaanse begrotingsdiscussie zijn naar de achtergrond verdwenen. De Brexit is verschoven naar oktober dit jaar en in Italië heeft de regering de begroting aangepast. Hiermee is een direct conflict met de Europese Commissie voorkomen. Toch blijven beide zaken op de achtergrond spelen. 23 juli is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk benoemd. Die kan zijn stempel op de relatie met Europa gaan drukken. En in Italië wordt nu alweer getwijfeld of over zes maanden niet dezelfde discussie oplaait. De stemming zal de komende periode bepaald worden door de bedrijfscijfers. Wij verwachten een kleine teruggang in de winstgevendheid van bedrijven.

Regionale verdeling aandelen

per 30 juni 2019 van Europa Portefeuille

88,1%
Europa
Opkomend Europa10,7%
Rest1,2%
88,1%
Europa
Opkomend Europa10,7%
Rest1,2%
88,1%
Europa
Opkomend Europa10,7%
Rest1,2%
88,1%
Europa
Opkomend Europa10,7%
Rest1,2%